Het reproduceren van dia’s en zwartwit negatieven gaat moeiteloos met een goede kwaliteit wit licht. Maar kleurnegatief stelt andere eisen. Het blauw filter dat ik aan de lichtbron toevoeg helpt wel flink, maar echt perfect is het resultaat niet, het vereist te vaak nog teveel nabewerking om een hoge productie te kunnen halen. het probleem is natuurlijk de vreemde oranje kleur van het masker, dat ook nog eens per film kan wisselen en het levert een kleurafwijking die maar gedeeltelijk door de witbalans kan worden gecorrigeerd.
Op de Photokina in Keulen kom je nog wel eens wat tegen. Zo ook de firma Heiland uit Wetzlar. De producten zijn ontwikkeld voor de analoge fotografie, maar dan wel gebaseerd op moderne elektronica, LED verlichting met name, en voor de film gebruikers zijn er machines om de ontwikkeltank volgens een vast schema te bewegen. Voor vergroters zijn er lichtbronnen die gebruik maken van drie kleuren LED. Er zijn voorschakel apparaten om ze te gebruiken voor de contrast beheersing bij multigrade en er zijn versies voor een kleurvergroter. Die laatste leek me een optie om bij het reproduceren van kleurnegatief het masker te corrigeren. Ik kreeg er één toegestuurd en inderdaad, na wat regelen van de kleur met de drie draaiknoppen van de stuureenheid werd de kleurweergave van de positief gemaakte kleurnegatieven steeds beter.
Grappig genoeg is het niet mogelijk er wit licht uit te halen om dia’s te reproduceren, de drie LED-kleuren bieden vooral veel te weinig rood en het spectrum bestaat ook uit drie duidelijke pieken. Voor af en toe is het een beetje kostbaar, zo’n € 1000,- voor de kleinste 6x9 cm grote versie. De grootste meet 20x25 cm en kost beduidend meer. Maar voor fotoarchieven met veel kleurnegatief lijkt het me wel een heel zinvolle investering.
Bij het NIDF hoort de lichtbron nu bij de opstelling die je kunt huren om in Amsterdam te komen reproduceren.
Meer informatie is te krijgen bij de maker, Heiland electronic.