NIDF met Logo
NIDF
Reproductie

Negative Lab Pro for Lightroom

Voor fotografen die hun kleurnegatief zelf willen omzetten in een digitaal positief beeld kun je dat in Lightroom of Camera RAW doen. Het is wat werk, maar het gaat. Hoewel het regelmatig niet lukt om echt lekkere kleuren te krijgen en je dan toch de omweg via Photoshop moet volgen. Je krijgt dan naast je RAW-bestand nog een kopie, als TIFF of later omgezet in JPEG, maar het kost tijd en wat gedoe. Er is een plug-in voor Lightroom waarmee de omzetting erg eenvoudig uit te voeren is, die heet: Negative Lab Pro for Lightroom, inmiddels is er een versie 2 uit.

Je maakt gewoon digitale foto's van je negatieven en importeert die in Lightroom. Je hebt op in elk geval één foto per film een digitale opname nodig waar ook een stukje onbelichte film op is vastgelegd. In Lightroom zelf maak je dan een witbalans instelling op basis van dat lege stukje film. Vervolgens open je de plug-in, waar je al wel wat keuze mogelijkheden hebt, maar je kunt ook gewoon kiezen voor het omkeren van het negatief. Ik kies dan eigenlijk altijd voor de warme kleurweergave en dan is het min of meer af.

Variaties.

Niet bij elke film lukt het om bij het neutraal maken van de filmbasis dat ook echt te laten lukken in Lightroom. De kleurtemperatuur is op de laagst mogelijke waarde uitgekomen, 2000K, maar nog steeds is de filmbasis niet helemaal kleurloos.

Hier is te zien dat de WB instelling wel naar 2000K is verschoven, maar de kleur van de film is nog steeds niet neutraal.

Je kunt dan wel verder gaan met een acceptabel resultaat als gevolg, maar het is handiger om eerst iets aan je opstelling te veranderen. Dat is wat ik ook al deed als ik de omzetting gewoon in Lightroom deed: het toevoegen van een blauwfilter op de lichtbron. Die kleurverandering neutraliseert al een flink deel van de maskerkleur, en dan is het geen enkel probleem meer om de filmbasis strikt neutraal in Lightroom te krijgen met behulp van het witbalans gereedschap. Als je goed kijkt zie je dat de kleurweergave daar ook beter van wordt.

Rechts een reproductie met extra blauw filter op de lichtbron, links zonder dat blauwe filter.

Wat blijft is dat niet alle zes grijsvlakjes van de Macbeth Colorchecker helemaal neutraal worden, kleine afwijkingen, maximaal 2 in RGB waarden, blijven over, die zijn op mijn scherm moeiteloos zichtbaar. Wil je zelf nog kleurcorrecties toepassen dan is de witbalans instelling daar niet handig voor, en de afzonderlijke kleurkanalen in het curve gereedschap zijn ook al in gebruik. Wel is er nog het nieuwe gereedschap, kleurverlopen toepassen, beschikbaar.

Het grootste deel van de aanpassingen wordt in de curves gedaan, elke kleur een eigen aanpassing. Daarnaast nog enkele aanpassingen in de HSL instellingen.

Series

De aanpassing aan het negatief wordt gedaan in de drie kleur bereiken van het curve gereedschap in Lightroom. Die aanpassing wordt gewoon weggeschreven in de xmp informatie bij het RAW-bestand of intern in het DNG-bestand als je die handige vorm van RAW-gebruikt. Dat wil zeggen dat je de aangepaste RAW-bestanden ook in Adobe Bridge als positief kunt zien. Maar je kunt ook alle opnames van een film in Lightroom zelf door een synchronisatie handeling in één keer omzetten. Dat gaat sneller dan ze elk afzonderlijk door de plug-in te laten verwerken. Die heeft er een paar seconden voor nodig, Lightroom voert de synchronisatie vrijwel direct uit. Heb je veel op hetzelfde type film gewerkt en zijn ze allemaal netjes ontwikkeld, dan is het daardoor mogelijk om met behulp van een voorinstelling de aanpassing uit de plug-in te bewaren en die vervolgens, als je dat wilt, al bij het importeren in Lightroom toe te passen op je reproducties. Het lijkt me een aanrader voor fotografen die veel kleurnegatief willen reproduceren. Je kunt er ook nog gescande negatieven mee omzetten overigens, er is een handleiding waarin alle opties worden uitgelegd.

Een reproductie van een 4x5 inch kleurnegatief.