NIDF met Logo
NIDF
Reproductie

Reproduceren van analoge fotografie

Analoog materiaal reproduceren

Veel fotografen die nog een analoog archief hebben zien vreselijk op tegen het scannen ervan omdat dat gewoon veel te veel tijd vergt.

Bij het NIDF is uitgezocht dat het veel handiger kan door niet met een scanner te werken, maar een digitale camera en een macro-objectief te gebruiken. Het gaat niet alleen veel sneller, het gaat ook beter dan met de gangbare vlakbed scanners. Natuurlijk moet er, net als bij het scannen, nog wel tijd besteed worden aan nabewerking en vooral aan het toevoegen van de archief informatie om de foto's ook terug te kunnen vinden in een fotoarchief.

Dia's en kleinbeeld- en rolfilmstroken kunnen gereproduceerd worden. Ook oude glasplaten kunnen verwerkt worden. Daar moet vaak wel meer aandacht aan de belichting geschonken worden. Heeft u andere formaten originelen dan hieronder genoemd, neem dan even contact met ons op. We kunnen dan kijken of we het systeem kunnen uitbreiden om ook het formaat van uw originelen te kunnen reproduceren.

Digitale reproductie van dia's

Dia's reproduceren is vrij eenvoudig. Je maakt er gewoon een digitale foto van. Met de juiste keuze van de witbalans en het cameraprofiel is er feitelijk geen nabewerking meer nodig. Alle opnames worden identiek belicht. De reproductie is vrijwel niet te onderscheiden van het origineel. Het systeem bij het NIDF verwerkt ingeraamde kleinbeelddia's, of kleinbeeld- en rolfilm op stroken.

Zwartwit negatieven reproduceren

Zwartwit negatieven moeten uiteraard positief gemaakt worden, en het wit- en zwartpunt moet worden gekozen. Ook de helderheid en het contrast dient vrijwel altijd te worden geoptimaliseerd. Verder bewerken door middel van doordrukken en tegenhouden is uiteraard ook mogelijk, maar of je dat wilt is afhankelijk van je fotografische stijl en het doel van de reproducties.

Kleurnegatieven reproduceren

Kleurnegatief materiaal kan gereproduceerd worden, maar het verwerken ervan tot mooie kleurenfoto's is wat lastiger, hoewel zeker niet onmogelijk. Naast de kleurcorrecties op het RAW-bestand is het vaak handig om de mogelijkheden van de auto-color correctie in Photoshop goed te leren gebruiken. Hierboven rechts het negatief, links de kleuren van de positief gemaakte reproductie.