NIDF met Logo
NIDF
NIDF-Norm
Licht en kleur

Reproduceren

Ook bij het NIDF is een methode bedacht voor het efficiënt en snel reproduceren van origineel dia en negatief materiaal. Het fotograferen ervan met een digitale camera gaat nu eenmaal veel sneller dan het met welke scanner dan ook en er zijn maar weinig scanners die het net zo goed doen.

Een uitgebreidere uitleg over de opstelling en de verwerking vind je hier

Als je niet zelf wilt of kunt reproduceren:
Informatie over reproduceren door Eduard de Kam / NIDF.

Opnamedatum wijzigen:
Hoe wijzig ik de opnamedatum van een reproductie?

Onderdelen voor de techniek

Voor het reproduceren is een digitale camera nodig, met 24 miljoen pixels heb je ruim voldoende voor alle formaten tot 6x9 cm. Heb je grotere originelen dan kun je kiezen voor een camera met meer oplossend vermogen, je reproduceert dan bij die grotere formaten echt meer details uit het origineel.

Een link naar de vergelijking van diverse afbeeldingsgrootte bij het reproduceren, van 5200 pixels tot 12000 pixels breed uit een 6x6 origineel vind je op deze pagina.

De kwaliteit, de scherpte en detailering van de reproducties wordt bepaald door de kwaliteit van het macro-objectief dat je gebruikt. Het heeft weinig zin daarop te bezuinigen.

Het uitlijnen, het zuiver verticaal richten van de camera gaat handig door een spiegeltje neer te leggen. Een beetje licht zodat je het objectief van de camera goed kunt zien, en dan de camera zo instellen dat het objectief precies in het midden van het beeld terecht komt. Dan staat de camera zuiver verticaal als de vloerplaat tenminste haaks op de zuil staat.

Voor het positief maken van gereproduceerde kleurnegatieven kun je gebruik maken van een plug-in voor Lightroom, Negative lab Pro.

Hier meer uitleg over het werken met de Negative Lab Pro plug-in.

Er is software van Topazlabs die Sharpen AI heet en die een forse scherptewinst bij je reproducties op kan leveren. Het verschil is echt groot. Een fors verscherpte reproductie laat meer detail zien dan ik onder de microscoop zichtbaar krijg, vooral bij teksten en duidelijke lijnen. Je kunt je afvragen of het resultaat dan nog wel een reproductie is, maar het ziet er wel spectaculair uit.
Voorbeelden en uitleg vind je onder deze link.

Bij het NIDF gebruiken we continuelicht voor het reproduceren, er zijn inmiddels ook lichtbakjes met LED verlichting.

Hier meer over de Kaiser LED-lichtbak.

Voor het reproduceren van kleurnegatief is een andere lichtbron een optie voor de beste resultaten, maar het is wel meer werk. Je doet de kleurcorrectie dan door de kleur van de lichtbron aan te passen:
de LED COLD LIGHT van Heiland Electronic.

Over reproduceren

Artikelen over reproduceren:
Over de reproductie van fotografische originelen.
Over schimmels en krassen.