NIDF met Logo
NIDF
Software

Lightroom sneller laten werken?

Met het steeds groter worden van de RAW-bestanden van de digitale camera’s hebben computers en programma’s steeds meer tijd nodig voor het bewerken ervan. Computers worden wel steeds sneller, maar elk jaar een nieuwe aanschaffen gaat wel ver, zeker als je degelijke machines koopt die makkelijk 10 jaar prima blijven werken. Hoe zorg je er dan voor dat alles zo snel werkt als mogelijk is?

Hardware

Twee onderdelen van je computer zijn tegenwoordig heel belangrijk als het gaat om snelheid: het ene is het gebruik van een hoogwaardige SSD als opslag in plaats van een mechanische harde schijf. De snelheidswinst bij het laten ombouwen van je computer is enorm, de prijs van een SSD wordt steeds normaler. Het andere onderdeel is de grafische kaart, die moet je zeker gebruiken als je die hebt.

De instellingen voor Lightroom.

Bij de update van augustus 2019 heeft Adobe het gebruik van de CPU door de software flink uitgebreid wat een flinke snelheidswinst opleverde. Je moet even kijken of je computer een CPU heeft die deze extra opties ondersteunt. Als dat zo is moet je ze zeker inschakelen, de schermafbeeldingen laten zien hoe dat bij Lightroom, Canera RAW en Photoshop gaat. De voorkeuren van Camera RAW kies je vanuit Adobe Bridge.

De instellingen voor Camera RAW. De instellingen voor Photoshop zelf.

Lightroom

Voor wat betreft Lightroom zijn er nog een paar opties waarvan het zinnig is om te kijken of ze je snelheidswinst opleveren. Soms is het namelijk ook het moment waarop dingen worden uitgerekend dat er toe doet. Je kunt met andere instellingen nieuwe foto’s importeren. Dan kost dat importeren daardoor misschien meer tijd, maar tijdens het bewerken gaan dingen dan juist sneller. Een voorbeeld is het laten maken van 1:1 voorvertoningen tijdens de import. Die import duurt iets langer, de voorvertoningen nemen meer ruimte in beslag, maar daarna werkt het sneller als je ze op 100% wilt bekijken of met andere foto’s wilt vergelijken. Je hoeft overigens met bewerken van de foto’s die al zijn ingeladen niet te wachten tot ze er allemaal zijn, importeren is een achtergrondtaak van de software.

Slim

Een tweede optie is het gebruik maken van slimme voorvertoningen. Die kun je tijdens het importeren laten maken, je kunt ze ook later laten maken en weer wijzigen in standaard voorvertoningen. De slimme voorvertoningen zijn extra nuttig wanneer de foto’s op een externe schijf staan. Ook wanneer die schijf niet aangesloten is kun je de foto’s toch gewoon bewerken. Sluit je de schijf weer aan dan worden de aanpassingen alsnog naar de originele RAW-bestanden overgezet. Maar ze bieden nog een extra optie die daar van afgeleid is.

Je kunt bij de voorkeuren van Lightroom instellen dat de slimme voorvertoningen altijd gebruikt moeten worden bij het bewerken van je foto’s. Dat levert snelheidswinst op omdat de RAW-bestanden zelf dan niet steeds geladen hoeven te worden wat langzamer gaat dan het openen van een slimme voorvertoning. Hoe groter de RAW-bestanden, hoe meer winst hier volgens mij te halen valt.

In de catalogus weergave kun je zien of een foto een slimme voorvertoning heeft. Door op het rechthoekje links van die vermelding te klikken kun je ze verwijderen als er één is, of juist laten maken als dat niet het geval is. Dat kan ook voor een hele reeks foto’s tegelijk.

Maar hoe dan ook, meer pixels leveren grotere RAW-bestanden en het verwerken daarvan kost meer tijd dan nodig bij het bewerken van RAW-bestanden van camera’s met een wat bescheidener aantal pixels. Er komt dan een moment dat een nieuwe camera met al of niet teveel pixels je zal dwingen om een nieuwe en snellere computer te kopen.